PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

UI in osebni podatki: zaupanja vreden zajem dokumentov z umetno inteligenco

7 maja, 2024

Uporaba umetno-inteligenčnih rešitev prinaša številne poslovne koristi, ki pa ne smejo biti pridobljene na račun izpostavljenosti osebnih in drugih občutljivih poslovnih podatkov. Business Buddy, ki z umetno inteligenco avtomatizira obdelavo dokumentov podpira zahteve GDPR in ZVOP-2 glede shranjevanja in obdelav osebnih podatkov. 

Uporaba storitev umetne inteligence v poslovnih procesih vse pogosteje odpira vprašanja glede varnosti osebnih podatkov in drugih občutljivih informacij v organizacijah. Čeprav so koristi UI očitne in jo bodo organizacije neizpodbitno v vse večji meri uporabljale v svojih delovnih postopkih, bo upravljanje s tveganji varnosti informacij vedno med prvimi izzivi.

Podjetji Genis in Agenda sta razvili umetno-inteligenčno storitev Business Buddy za zajem, obdelavo, razvrščanje in posredovanje dokumentov uporabnikom. Storitev avtomatizira delovne postopke z dokumenti, vključno s prepoznavanjem podatkov, ne glede na to, ali pridejo v organizacijo v fizični ali v digitalni obliki ali nastanejo v organizaciji.

Storitev Business Buddy deluje na infrastrukturi podjetja Agenda, ki se nahaja v Sloveniji, kar uporabnikom zagotavlja skladnost z zahtevami uredbe GDPR oziroma Zakona o varstvu osebnih podatkov glede lokacije izvajanja obdelav in shranjevanja podatkov.

Visoka varnost in zanesljivost delovanja

Storitev Business Buddy deluje v zasebnem oblaku podjetja Agenda, ki je zasnovan s tehnologijo Red Hat OpenShift. Sistem je nameščen na redundantnih virtualiziranih strežniških gručah, kjer virtualizacijska tehnologija VMware in tehnologija zabojnikov Kubernetes zagotavljata več kot 99,99-odstotno razpoložljivost in hitro delovanje tudi v primeru izpadov posameznega dela sistema.

Infrastruktura za Business Buddy je povsem ločena od drugih komercialnih storitev, ki delujejo v oblaku podjetja Agenda. Programski del sistema Busines Buddy je dostopen samo pooblaščenim skrbnikom iz razvojne ekipe podjetja Genis, ki svoje delovanje in storitve obvladuje s standardom ISO 27001 in v skladu z ZVOP-2.

Storitev Business Buddy tudi sicer ne dovoljuje neposrednega uporabniškega dostopa, ki bi omogočal tveganja bodisi kršitve varnosti shranjenih podatkov in dokumentov bodisi spreminjanje delovanja modela za strojno učenje. Uporabniški dostop omejen na aplikativne storitve, ki se vzpostavljajo ob integraciji sistema z ostalimi aplikacijami v podjetju, na primer z dokumentnim sistemom, sistemom ERP, CRM, HRM in drugimi. Končni uporabniki lahko dostopajo samo do vgrajene shrambe že obdelanih dokumentov, v skladu s svojimi pooblastili in glede na izbrano rešitev overjanja.

Organizacije, ki so zavezane visokim standardom in zakonskim zahtevam glede zaščite osebnih podatkov bodo storitev Business Buddy brez težav vključile v svoj sistem upravljanja s tveganji informacijske varnosti. Tako bodo razširile zagotavljanje kibernetske odpornosti tudi na polje sodobnega obvladovanja poslovne dokumentacije, kjer umetna inteligenca predstavlja sestavni del rešitve.

Za več informacij glede varnosti in zaupnosti osebnih in drugih občutljivih podatkov v storitvi Business Buddy se obrnite na: prodaja@genis.si.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.