PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Ali res: varna avtomatizirana obdelava dokumentov

27 februarja, 2024

Orodja umetne inteligence, ki omogočajo avtomatizacijo vrste rutinskih postopkov, si pospešeno utirajo pot v poslovanje vseh organizacij. Vendar ni vse zlato, kar se sveti. Pri uporabi umetno-inteligenčnih storitev prihajajo v ospredje usklajenost z zakonodajo, poslovnimi standardi in varnostnimi politikami organizacije.

Pravzaprav ni več podjetja, ki ne bi na tak ali drugačen način izkoriščal zmožnosti umetne inteligence. Slednja je namreč prisotna v večini globalnih digitalnih storitev, vse več pa jo podjetja uvajajo tudi namensko v svoje poslovne procese. Čeprav imajo rešitve UI veliko vrednost za poslovanje, prinašajo tudi določena tveganja, predvsem z vidika informacijske varnosti.

Poglejmo si, kako umetno-inteligenčna storitev Business Buddy organizacijam zagotavlja uvedbo povsem avtomatiziranega in varnega upravljanja z zunanjimi in notranjimi dokumenti ter drugimi vsebinami, ki se uporabljajo pri poslovanju.

Zaupnost podatkov

Business Buddy organizacijam zagotavlja, da se vse njihove informacije, vključno z osebnimi in drugimi občutljivimi podatki in dokumenti obdelujejo v povsem zaprtem umetno-inteligenčnem modelu. To pomeni, da se informacije iz njihovega poslovanja ne pojavijo v javnih komercialnih storitvah, kot so ChatGPT, Google Bard in druge, niti ne uhajajo iz samega sistema, kot posledica nepooblaščenega dostopanja s strani uporabnikov.

Preglednost delovanja

Uporaba zasebnega umetno-inteligenčnega modela upravljavcem tveganj ter odgovornim za podatke in procese poleg zaupnosti in varnosti podatkov omogoča razumevanje delovanja modela, na osnovi katerega se nastavlja procese odločanja. S tem organizacije v prvi vrsti zmanjšajo odpor zaposlenih in povečajo njihovo zaupanje v delovanje storitve, kar je ključno, da organizacija preda zajem, razvrščanje in distribucijo dokumentov v izvajanje robotu.

Varnost storitve

Business Buddy deluje kot storitev v oblaku, pri čemer izpolnjuje visoke zahteve glede zaščite pred kibernetskimi vdori in nepooblaščeno uporabo s strani zaposlenih. Ker večji del storitve deluje na aplikativni ravni, so uporabniki v večini primerov le prejemniki že obdelanih vsebin, do katerih dostopajo preko različnih poslovnih aplikacij, kot so dokumentni sistem, poslovni informacijski sistem, sistem za vodenje strank, kadrovski sistem in podobno. Slednji nudijo dodatno raven zaščite dostopa preko lastnih varnostno-organizacijskih shem.

Prilagodljivost glede na zakonodajo
Zasebna postavitev umetno-inteligenčnega modela omogoča prilagoditev delovanja storitve glede na zakonske zahteve ter panožne standarde v poslovnih okoljih, kjer deluje organizacija. Hkrati lahko varnost še okrepijo z uporabo dodatne zaščite, kot je uporaba varnih povezav VPN, več nivojska avtentikacija in podobno.

Varna distribucija podatkov

Dodatno stopnjo varnosti podatkov zagotavlja povezovalni sistem, ki je zasnovan na arhitekturi mikro storitev. To organizacijam omogoča, da s storitvijo Business Buddy enostavno povežejo katero koli poslovno aplikacijo ali informacijski sistem. Tako pridobijo samodejno prenašanje zajetih in obdelanih dokumentov v končne informacijske rešitve, kjer so na voljo pooblaščenim uporabnikom v skladu s politiko varnosti podatkov. Poleg tega uporaba teh storitev onemogoča masovno iznašanje dokumentov in podatkov iz modela, bodisi s strani zlonamernega uporabnika bodisi s strani nepooblaščene aplikacije.

Za več informacij o varni avtomatizaciji obdelave zunanjih in notranjih dokumentov s storitvijo Business Buddy se obrnite na: prodaja@genis.si.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.