PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Genis sodeluje pri čiščenju digitalnih odpadkov

5 marca, 2024

V podjetju Genis smo se pridružili akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, ki jo pod okriljem mreže Let’s do it! v Sloveniji organizira društvo Ekologi brez meja.

Digitalni odpadki so nepotrebni in neuporabljeni podatki, ki predstavljajo kar 90 odstotkov vseh digitalnih podatkov. Čiščenje naših digitalnih odpadkov, ki jih hranimo v različnih računalniških napravah ter oblačnih storitvah prispeva k sproščanju prostora za shranjevanje podatkov in posledično zmanjšanju zahtev po nabavi in proizvodnji naprav in pomnilnika. Hkrati doprinese k znižanju porabe energije za shranjevanje, procesiranje in prenašanje podatkov.

Ste vedeli, da digitalni odpadki stanejo srednje veliko podjetje v povprečju od 10 do 15.000 evrov na leto? Seveda je vpliv digitalnih odpadkov še mnogo širši. Po nekaterih ocenah naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, prispevale do 3 odstotke svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

Digitalno čiščenje je pobuda, katere namen je povezovanje različnih deležnikov v prizadevanju za trajnostno upravljanje z digitalnimi odpadki, prispevanje k zmanjšanju ogljičnega odtisa in spodbujanje ozaveščenosti o trajnostni rabi digitalnih tehnologij.

Za sodelovanje pri akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov smo se v Genisu odločili zato, ker je usklajena z našim temeljnim poslanstvom: ustvarjanje okolju prijaznih informacijskih rešitev. Tako bomo med našimi dosedanjimi in prihodnjimi strankami krepili zavedanje o prijaznosti naših produktov tako poslovnemu kot tudi naravnemu in družbenemu okolju. Kot sodelujoči v pobudi bomo ozaveščali in spodbujali naše zaposlene in partnerje k čiščenju odvečnih podatkov, ki se kopičijo v e-poštnih nabiralnikih, računalniških diskih, v oblačnih storitvah in seveda na mobilnih telefonih. Dejavnosti, h katerim spodbuja akcija Ekologov brez meja, bomo vključili tudi v naše poslovne standarde in tako dolgoročno poskrbeli za njihovo neprestano izvajanje pri vsakodnevnem poslovanju.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.