PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Zakaj zaradi odlašanja z uvedbo dokumentnega sistema izgubljate na tisoče evrov?

11 aprila, 2019

Srednje podjetje si naložbo v dokumentni sistem financira iz prihrankov že prej kot v pol leta.

Obvladovanje stroškov je za vsako podjetje poseben izziv. Vsekakor velja, da ima vsako poslovanje svojo ceno, za katero pa si lastniki in vodstvo želijo, da je čim nižja. Vendar izkušnje kažejo, da se stiskaštvo ne obrestuje vedno. Eden takih primerov je zagotovo investicija v digitalizacijo dokumentacije in delovnih postopkov. Ne glede na to, da so poslovni programi v podjetjih že desetletja, podjetja z uvajanjem dokumentnih sistemom zamujajo že vrsto let, za kar plačujejo visoko ceno.

Poglejmo si realen primer. V nekem srednje velikem slovenskem proizvodnem podjetju, ki ima 80 zaposlenih, samo za papir in potrošni material za tiskanje povprečno porabijo 1.700,00 evrov mesečno. Ta strošek ne vključuje arhivskih omar, pisarniškega materiala, kakor tudi ne amortizacije tiskalniških in kopirnih naprav. Žal v tem podjetju vseh teh stroškov še niso dali na skupni imenovalec, prav tako niso upoštevali stroškov dela, ki jih imajo zaradi ročne manipulacije in fizičnega raznašanja dokumentov. Morda za ilustracijo povejmo, da stroški v povezavi s tiskanjem dokumentov po podatkih podjetja IDC lahko predstavljajo od 5 do 15 odstotkov letnega prometa!

Financiranje dokumentnega sistema iz prihrankov in še se nabere lep dobiček!

Po Genisovih izkušnjah se da stroške z dokumenti v treh mesecih znižati od 30 do 60 odstotkov, in to že z uvedbo osnovnega modula dokumentnega sistema e-GenDoc e-Pisarna®. Poglejmo, kaj to pomeni za naš primer podjetja. Slednje je v letu 2017 ustvarilo približno 6,5 milijona evrov prihodka pred obdavčitvijo, kar znaša okrog 542.000,00 evrov mesečno. Glede na IDC-jevo statistiko za tiskane dokumente porablja vsaj 27.100,00 evrov. Če z uvedbo dokumentnega sistema »polovijo« samo eno tretjino papirnih dokumentov in jih namesto fizično obvladujejo digitalno, mesečno prihranijo 9.000,00 eur.

Kakšna pa je cena tega podviga? Investicija v osnovni dokumentni sistem z licenčnino, uvedbo ter novo sistemsko rešitvijo (strežniška in sistemska programska oprema, v kolikor podjetje nima pravih kapacitet), ki zmogljivostno ustreza zahtevam uporabe v srednjem podjetju, ne presega 54.000 evrov. To pomeni, da se investicija v celoti povrne v 6 mesecih. Kdor se spozna na stroške, povezane z informacijskimi rešitvami, bo hitro dvignil prst in oporekal, kaj pa vzdrževanje. V kolikor predpostavljamo, da znaša vzdrževanje takega sistem mesečno 1.000,00 evrov je to še vedno zelo majhen del v primerjavi z 8.000 evri, ki ostanejo mesečno na računu.
Kaj in koliko to pomeni na letni ravni? V prvem letu podjetje v našem primeru za uvedbo in vzdrževanje dokumentnega sistema porabi 63.000,00 evrov, s čimer v 9 mesecih prihrani 81.000 evrov. Dobiček znaša 18.000 evrov! V naslednjem letu za dokumentni sistem plača le še 12.000,00 evrov, kolikor znaša vzdrževanje, pri čemer prihrani 108.000,00 evrov. Uporaba dokumentnega sistema v poslovni izid torej prispeva kar 96.000,00 evrov!

Ali res brez slabe vesti trošite toliko denarja?

Najbolj uspešni so z uvedbo dokumentnega sistema že davno pohiteli. Navsezadnje imamo ravno zaradi tega v Genisu že 25 let izkušenj, ko gre za zniževanje stroškov dokumentacije! Po vseh teh letih smo ugotovili, da si podjetja takšnega načina dela v resnici želijo, vendar ne znajo upravičiti naložbe ali se bojijo sprememb. Eden največjih prihrankov se namreč skriva v procesnih izboljšavah ter stroških dela, kar je nujno povezano tudi z razvojem kulture v podjetju in spremembami v organizaciji.

Preverite, koliko lahko prihranite v vašem podjetju!

V Genisu smo v sodelovanju z uporabniki odkrili vrsto potencialnih izboljšav oziroma prihrankov, ki le še povečujejo vrednost naložbe v dokumentni sistem. Zavedajoč se prednosti in koristi, ki jih takšna naložba prinese v podjetju, to znanje z veseljem delimo s potencialnimi uporabniki. V kolikor vas zanima kakšne nepotrebne stroške ustvarjate v vašem podjetju, nas kontaktirajte in se dogovorite s prodajnim specialistom za sestanek, na katerem vam bo pomagal odkriti priložnosti za prihranke.

Več informacij in stik

Pišite nam na naslov: prodaja@genis.si
ali nas pokličite na: 04 25 19 300.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.