PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Nova storitev i-Računi za brezpapirno poslovanje z javnim sektorjem in gospodarskimi družbami

15 januarja, 2015

Izdaja e-računov proračunskim uporabnikom – izboljšanje poslovanja s kupci iz gospodarstva – več kot 50 odstotkov ceneje od pošiljanja papirnih računov po pošti.

Elektronski računi so tudi pri poslovanju med podjetji vedno bolj aktualni. Vendar se podjetja srečujejo s številnimi pomisleki glede zakonske ustreznosti in potrebnih naložb v informacijske rešitve za elektronske račune. V podjetju Genis so ponudili storitev i-Računi, ki podjetjem omogoča preprosto izdelavo in zakonsko skladno pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom ter gospodarskim družbam. Storitev je privlačna izbira tako za podjetja, ki želijo
e-račune izstavljati samo proračunskim uporabnikom kot tudi za podjetja, ki želijo z e-računi izboljšati poslovanje s širšim krogom poslovnih partnerjev iz gospodarstva. i-Računi ne zahtevajo nikakršnih začetnih naložb niti nimajo skritih stroškov. Spletna storitev, za katero se plačuje mesečna naročnina glede na obseg porabe, vključuje zmožnosti za izdelavo, vodenje in hrambo računov, pošiljanje računov partnerjem v UJPnet ali po e-pošti ter digitalni podpis.

»V podjetju Genis se z brezpapirnim in elektronskim poslovanjem ukvarjamo že dobrih dvajset let. Zato se dobro zavedamo dodane vrednosti in razvojnega potenciala, ki ga tak način poslovanja prinaša,« je povedal Janko Štefančič, direktor podjetja. »S ponudbo kakovostne, zaupanja vredne in cenovno ugodne storitve i-Računi želimo pospešiti uporabo e-računov tudi v gospodarstvu.«

V Genisu so pri razvoju i-Računov poleg zakonskih zahtev zasledovali štiri glavne cilje: preprosto uporabo, privlačen dizajn, hiter dostop do informacij ter širok razpon uporabe. Tako so izdelali storitev, ki je inovativna na vseh ciljnih področjih in uporabnikom ponuja novo raven zadovoljstva pri delu z izdanimi računi.

i-Računi ponujajo odlično uporabniško izkušnjo, vse od registracije in naročila, do izdaje prvega računa in rednega dela. Številni avtomatizmi pri delu z artikli in kupci uporabnikom prihranijo veliko časa, poleg tega so v storitev vgrajene dobre prakse e-poslovanja. Celoten proces izdelave in pošiljanja računa je revizijsko sledljiv in usklajen z zahtevami davčne zakonodaje. Uporabniki lahko izdanim računom dodajajo priponke ter jih povezujejo z referenčnimi dokumenti, s čimer zagotovijo dodatno preglednost poslovanja. Za spremljanje poslovanja so jim na voljo hitri pregledi, na primer prihodka, finančnega toka, obveznosti po kupcih, zadnjih računov, plačil in zapadlih računov, mesečna evidenca računov, vodenje statusov računov, razvrščanje po meta podatkih ter iskanje po vsebini računa. Uporabniki, ki želijo poslovanje s kupci podrobneje analizirati, lahko podatke prenesejo v excel, pri čemer je možno račune tudi izvoziti, na primer za obdelavo v drugih sistemih.

i-Računi so namenjeni tako majhnim kot velikim podjetjem, ne glede na dejavnost. Uporabniki lahko z njimi posodobijo dosedanji sistem izdaje računov ali jih uporabijo izključno za izdajo e-računov proračunskim uporabnikom. »Podjetja so v splošnem zelo previdna pri uvajanju e-računov. i-Računi so prav zato še bolj zanimivi, saj jim omogočajo, da prek njih izdajajo vse ali samo del računov, glede na zahteve partnerjev oziroma razvojne cilje,« je še pojasnil Štefančič. Poleg tega podjetja, ki s partnerji še vedno poslujejo papirno, lahko račune izdelane z i-Računi tudi natisnejo in jih pošljejo po navadni pošti.

i-Računi so že na voljo za uporabo. Naročiti jih je možno prek spletne strani http://www.i-racuni.si. Cena osnovnega paketa i-Računi List znaša mesečno 5 evrov brez DDV.

Ceneje od poštne znamke
Cena storitve i-Računi Deblo (izdelava, pošiljanje, hramba, vodenje računov) na primer znaša 0,26 evra z vključenim DDV na izdan račun (neomejena velikost računa, priponke do 1,5 MB), najcenejša poštna znamka pa na primer stane 0,34 evra. Skupna cena enostavne pisemske pošiljke (poštna znamka A (0,34 evra), kuverta amerikanka (0,05 evra), enostranski račun na listu A4 (0,05 evra)) brez skritih stroškov (stroški nabave in poslovnega procesa, priprava na tisk, kuvertiranje, dostava na pošto, kopiranje za arhiv, arhiv) znaša od najmanj 0,44 evra z vključenim DDV. Primerjalni izračuni kažejo, da je poslovanje z e-računi predvsem zaradi bolj učinkovitega poslovanja tudi več kot 90 odstotkov cenejše od poslovanja s papirnimi računi.

Zaupanja vredna storitev
Spletni program i-Računi zagotavlja podjetje Genis, ki poslovanje obvladuje prek sistema vodenja kakovosti ISO 9001 ter standarda za upravljanje varnosti informacij ISO2 27001. Poleg tega je podjetje certificirano za Upravno območje za varovanje zaupne dokumentacije. Genis je razvijalec temeljnih informacijskih sistemov Republike Slovenije, na primer Matičnega registra, Registra prebivalstva, Registra državljanstev, Registra biometričnih potnih listin, Registra osebnih izkaznic in še vrste drugih. Poleg tega podjetje že več kot 20 let ponuja informacijske rešitve za e-poslovanje, ki so registrirane blagovne znamke od leta 2001. E-rešitvam podjetja Genis zaupa že 20% TOP slovenskih podjetij.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.