PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Odprtokodne rešitve lahko znižajo stroške sistema za brezpapirno poslovanje tudi za 40 odstotkov

3 marca, 2016

Nova različica dokumentnega sistema e-Računi® OS na standardni odprtokodni platformi JBoss/PostgreSQL zagotavlja visoko zmogljivo in cenovno ugodno brezpapirno poslovanje v nabavnem procesu.

Podjetja so pri izbiri dokumentnega sistema za brezpapirno poslovanje postavljena pred številna vprašanja, od cene do varnosti. Dokumentni sistem mora zagotavljati učinkovito delovanje kljub nenehni rasti števila dokumentov, uporabnikov in podprtih delovnih postopkov. Genis je za uporabnike, ki stavijo na varnost in zanesljivost, ponudil odprtokodno izpeljanko dokumentnega sistema e-Računi® OS. Ta je zaradi cenovne ugodnosti in visoke zmogljivosti namenjen tako srednjim kot velikim podjetjem ter mednarodnim poslovnim skupinam. Genisova novost za operacijske sisteme linux za delovanje uporablja aplikacijski strežnik JBoss ter podatkovni strežnik PostgreSQL. e-Računi® OS zaradi uporabe odprtokodnih tehnologij in manjših zahtev glede procesorske moči in pomnilnika omogočajo do 40 odstotkov nižje skupne stroške dokumentnega sistema v primerjavi z rešitvami, ki temeljijo na licenčnih tehnologijah.

»Podjetja pri uvajanju brezpapirnega poslovanja ne morejo mimo začetne investicije ali stroškov najema, v kolikor uporabljajo infrastrukturo v oblaku. Kljub temu, da kakovostnejše in bolj dovršene rešitve praviloma prinašajo večje finančne učinke in procesne izboljšave, je cena največkrat glavno merilo pri izbiri dokumentnega sistema,« je razložil Janko Štefančič, direktor podjetja Genis.

Večina podjetij je pri uvajanju dokumentnega sistema primorana v nakup nove strojne opreme oziroma v najem procesnih zmogljivosti in pomnilnika v oblaku. Obstoječi strežniki so lahko zastareli, niso dovolj zmogljivi ali enostavno nimajo prostora za nove aplikacije in podatke. Strojne zahteve ter licenčna sistemska programska oprema lahko predstavljajo tudi do 70 odstotkov naložbe v dokumentni sistem. »Odprtokodne tehnologije JBoss in PostgreSQL zahtevajo veliko manj procesorske moči in pomnilnika kot nekatere priljubljene licenčne tehnologije, pri čemer so že same po sebi brezplačne ali vsaj mnogo cenejše,« je dejal Štefančič. S tega vidika uporaba sistema e-Računi® OS pomeni bistveno ugodnejšo izvedbo, ne glede na to ali gre za lokalno namestitev ali delovanje v oblaku.

Dokumentni sistem e-Računi® OS je privlačna rešitev brezpapirnega poslovanja v hitro rastočih podjetjih, saj praktično nima omejitev glede obsega dokumentacije in števila uporabnikov. Poleg tega ponuja večjezično uporabo, vključno z zakonsko lokalizacijo za regionalna tržišča.

»Zagotovo je velika prednost tega sistema možnost poenotenja brezpapirnega poslovanja v povezanih podjetjih in mednarodnih poslovnih skupinah. Z eno namestitvijo je možno upravljati poslovanje več podjetij hkrati, kar je pomembno za poslovne skupine, ki informacijsko podporo poslovanju izvajajo iz osrednjega podatkovnega središča ali iz zasebnega oblaka,« je še poudaril Štefančič.

e-Računi® OS je tretja izvedenka Genisovega dokumentnega sistema na javanskih tehnologijah, ki je sicer že na voljo na aplikacijskih strežnikih IBM WebSphere ter Oracle WebLogic in IAS. Podjetje je z njo še povečalo prilagodljivost informacijskim strategijam podjetij, ki uporabljajo visoko zmogljive podatkovne tehnologije, saj jo je možno uporabljati tudi v povezavi s podatkovnimi strežniki Oracle in IBM DB2.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.