PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Lotus praznuje 25 let

6 decembra, 2014

Po četrt stoletja pionirskega sistema za skupinsko delo, dokumentne sisteme in e-poslovanje je IBM Notes vodilna platforma za mobilno delo.

V nedeljo, 7. decembra mineva 25 let, odkar so Ray Ozzie, Tim Halvorsen in Len Kawell iz podjetja Iris Associates razvili prvo verzijo program Plato Notes (Lotus Notes). Razvoj programa je financiralo podjetje Lotus Development Corp., tedaj sicer bolj poznano po programu za urejanje preglednic Lotus 1-2-3. Podjetje Iris je Lotus leta 1994 kupilo za 84 milijonov dolarjev, že leto kasneje pa je celotno dejavnost podjetja Lotus prevzel IBM za približno 3 milijarde dolarjev. Za razširitev sistema Lotus Notes v Sloveniji, kot prve integrirane platforme za e-pošto, skupinsko delo, upravljanje z dokumenti in delovnimi postopki ter razvoj dokumentno usmerjenih aplikacij, pa je zaslužen Stane Štefančič, danes predsednik uprave podjetja Genis.

Prav Lotus Notes, sedaj IBM Notes, je postavil temelj vsem današnjim sistemom za brezpapirno poslovanje. Kot strežniški sistem za poslovne aplikacije ga uporabljajo v številnih podjetjih, finančnih ustanovah in v javni upravi. »IBM Notes še danes ponuja za vsaj eno raven več kot ostale tehnološke platforme za upravljanje z vsebinami in skupinsko delo. Gre za nabor razvojnih in izvajalskih zmožnosti ter storitev, ki omogočajo hiter razvoj procesno dovršenih dokumentnih aplikacij, s katerimi lahko organizacije podprejo praktično vse elektronske delovne postopke in jih nadgradijo z zmožnostmi za sodelovanje in komunikacijo, od skupnih prostorov, e-pošte, takojšnjega sporočanja do družabnega mreženja,« je razložil Janko Štefančič, direktor podjetja Genis.

Sistem zaradi širokih zmožnosti za delo z dokumenti, informacijami, podatki in postopki ostaja med vodilnimi tehnologijami, ki se uporabljajo za izdelavo zmogljivih in varnih aplikacij za e-poslovanje in mobilno delo. V Genisu so kljub podpori različnim spletnim in podatkovnim tehnologijam ter aplikativnim arhitekturam ohranili razvoj na tehnologijah IBM Notes in Domino. Tako danes ponujajo obsežen nabor poslovnih informacijskih rešitev, od elektronskega poslovanja v nabavnem in prodajnem procesu, trženja in dela s strankami, do obvladovanja organizacije, tehnologij, kadrov, projektov in proizvodnje. Te tehnologije so uporabili tudi pri razvoju najsodobnejših mobilnih poslovnih rešitev, za podporo pri terenski prodaji izdelkov in storitev, upravljanje vzdrževanja ter za mobilno vodenje in odločanje pri projektih in v ključnih poslovnih procesih.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.