PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Genisovi gradniki za e-poslovanje v Avstriji in na Hrvaškem

17 marca, 2014

Predsednik uprave podjetja Genis Stane Štefančič je na Nacionalni konferenci za eRačun predstavil celovit sistem za upravljanje s prejetimi in izdanimi elektronskimi računi v računalniškem oblaku ter najavil razvoj gradnikov za upravljanje z elektronskimi računi za avstrijska in hrvaška podjetja.

Nacionalna konferenca za eRačun je ponudila vrsto kakovostnih rešitev za elektronsko poslovanje, hkrati pa je odkrila tudi probleme, s katerimi se vsakodnevno srečujeta gospodarstvo in javni sektor. Podjetje Genis je na konferenci predstavil svoje vodilne rešitve in registrirane blagovne znamke za
e-poslovanje, s katerimi so v zadnjih desetih letih elektronsko poslovanje uspešno izvedli v več slovenskih srednjih in velikih podjetjih ter poslovnih skupinah. Te rešitve so podjetjem že na voljo tudi v računalniškem oblaku, kar dodatno poenostavi, poceni in pohitri uvedbo e-poslovanja na ravni celotne organizacije, vključno s sprejemanjem in izdajo elektronskih računov v različnih formatih.

»Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki ima elektronsko poslovanje celovito zakonsko urejeno. Zakonodaja je bila do nedavnega resda prezahtevna, z novelami ZDDV in ZVDAGA pa se je izpolnjevanje pogojev za e-poslovanje resnično poenostavilo. Doseči je treba samo še to, da bodo podjetja začela zaupati že preizkušenim informacijskih rešitvam kot je Genis e-Računi, ki jo za e-poslovanje vrsto let s pridom uporabljajo podjetja skupine Sava, Mladinska Knjiga, PROPlus in druga,« je povedal Stane Štefančič, predsednik uprave Genisa.

Slovenija ima elektronsko poslovanje urejeno vse od sprejema Zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP) od leta 2000. Leta 2004 je GZS sprejela še format elektronskega računa GZS e-SLOG, s čimer je Slovenija postala ena redkih držav s standardnim datotečnim formatom za elektronske račune. Kljub temu pa se elektronska izmenjava računov med podjetji ni uveljavila. Nov zagon za e-poslovanje sicer napoveduje v lanskem letu uveljavljena novela Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1G), letos pa še novela Zakona o varovanju dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A).

»E-poslovanje je dejansko treba začeti uporabljati. Genis danes podjetjem zagotavlja zakonsko usklajeno e-poslovanje, ki ga lahko uvedejo na različnih tehnologijah in uporabijo različne poslovne modele, vključno z računalništvom v oblaku. Naše rešitve se povezujejo z vsemi poslovnimi informacijskimi sistemi ter s storitvami elektronske izmenjave in varne hrambe, kar podjetjem omogoča vzpostavitev celovitega in avtomatiziranega procesa e-poslovanja,« je še povedal Štefančič.

Prejem elektronskih računov v formatu XML in PDF je že vse od leta 2008 sestavni del osnovne različice informacijske rešitve e-Računi®, pri čemer podpira tako standardni format e-računa v Sloveniji GZS eSLOG, kot ostale svetovne formate. V lanskem letu pa je podjetje v svoj nabor dodalo še informacijsko rešitev za potrjevanje in izdelavo izdanih elektronskih računov
i-Računi ter za mobilno potrjevanje prejetih in izdanih računov m-Računi.
Genis bo v letošnjem letu svoje dobre prakse elektronskega poslovanja razširil tudi na tuje trge. Gre za ponudbo programskih gradnikov za prejem in izdajo elektronskih računov, ki jih bo podjetje najprej ponudilo na avstrijskem, nato pa še na hrvaškem tržišču.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.