PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Genis med podjetji, ki pomagajo otrokom pri šolanju na daljavo

22 aprila, 2020

Na pobudo podjetij Založba Rokus Klett in Modrijan izobraževanje so podjetja in fizične osebe v dveh dneh zbrali sredstva za nakup 178 računalnikov za socialno ogrožene otroke.

Po zaslugi donacije, vredne skoraj 63 tisoč evrov, so šolarji s skupno 59 slovenskih osnovnih šol prejeli računalnike, s pomočjo katerih bodo lahko sodelovali pri pouku na daljavo. Največ donatorjev je podjetij in fizičnih oseb, ki so člani SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, poleg njih pa so v dobrodelni akciji sodelovala tudi druga podjetja.

Akcija je stekla prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenih otrokom iz socialno ogroženih družin, in je del širše pobude Skupaj solidarni, prek katere gospodarske organizacije in združenja zbirajo računalnike in tablice za otroke, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeleževati.

Na pobudo Založbe Rokus Klett in Modrijan izobraževanje ter prek članstva SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je pred dnevi stekla hitra akcija zbiranja sredstev za nakup osebnih računalnikov za socialno ogrožene otroke. V času koronavirusa, ko šolanje otrok poteka od doma, se je namreč pokazalo skrb vzbujajoče dejstvo, da učenci v Sloveniji v času pouka na daljavo nimajo enakih možnosti za izobraževanje.

Na osnovi poziva, ki ga je predsednik društva ravnateljev Gregor Pečan naslovil na ravnatelje in ravnateljice slovenskih osnovnih šol, je svoje potrebe sporočilo 198 šol. Po zbranih podatkih je bilo ugotovljeno, da kar 1299 otrok nima omogočenega dostopa do medmrežja ali osebnega računalnika.

Velika večina donatorjev je članov kluba SBC.

Akcija je stekla in v 48 urah smo zbrali 62.860 evrov. Znesek, ki je bil zbran v akciji, omogoča nakup 178 računalnikov. Ti so bili v tem tednu poslani na 59 šol s seznama, ki ga najdete v nadaljevanju dokumenta.

Donacije računalnikov so omogočili Igor Akrapovič, Rok Kvaternik, Katarina Ložar, Elena Doren, Lions klub Ilirija / Ljubljana, Založba Rokus Klett, d.o.o., Modrijan izobraževanje, d.o.o., Mladinska knjiga založba, d.d., Kopija-nova, d.o.o., Tipteh, d.o.o., Maar, d.o.o., Elektronika Borak, d.o.o., Povše metal, d.o.o., Don don, d.o.o., Schwarz print, d.o.o., Eventus, Novo mesto, d.o.o., Plevnik, d.o.o., Tiskara Zrinski, d.o.o., RLS merilna tehnika, d.o.o., Ream, d.o.o., Trm filter, d.o.o., Fragmat, d.o.o., Genis, d.o.o., Optiprint, d.o.o., Riko Ekos, d.o.o. in Maja Stopajnik, IBM Slovenija.

Založba Rokus Klett in Modrijan izobraževanje sta akcijo izpeljala prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin. Fundacija ROK je z vsako šolo sklenila donatorsko pogodbo, s katero šola postane lastnica osebnih računalnikov, z zavezo, da jih bo posodila socialno ogroženim otrokom.

Akcijo zbiranja računalnikov je SBC – Klub slovenskih podjetnikov soorganiziral tudi kot del iniciative Skupaj solidarni, ki jo sestavljajo organizacije in združenja, ki tvorijo neformalno navezo Gospodarski krog. V to so poleg SBC -Kluba slovenskih podjetnikov povezani še Združenje Manager, Gospodarska zbornica, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija). V okviru omenjene iniciative so podjetja prav tako pokazala izjemen odziv in zbrala 254 računalnikov in tablic ter omogočila dostop do interneta tistim otrokom, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeležiti.

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.