PROJEKT SmartIM

Operacija je bila za sofinanciranje izbrana na Javnem razpisu »Digitalna preobrazba gospodarstva«.

Digitalizacija ne zna znesti zlatih jajc

23 septembra, 2016

Primeri iz prakse kažejo na to, da bo lahko imela koristi od digitalizacije samo organizacija s konkretnimi poslovnimi zahtevami in pravimi vodstvenimi pristopi.

Kaj je skupnega podjetjem, na primer Lek, BSH, MKZ, Sava, Impol, Odelo …? Vsi so se začeli ukvarjati z digitalizacijo delovnih postopkov, še preden je dvignila prah tako imenovana Industrija 4.0. Nekateri od njih so že pred dvema desetletjema, drugi nekoliko kasneje, z uvedbo Genisovih informacijskih rešitev postavili produktivnost v administrativnih in vodstvenih postopkih na povsem novo raven.

Cilj določi rezultat
Zgodovinski pregled uporabnikov informacijskih rešitev, kot so e-Računi®, e-Naročila, e-Pogodbe in e-Pisarna® odkriva pomemben vzorec, ki se ob razpravi o digitalizaciji poslovanja stalno ponavlja.

Pri njihovi uvedbi so podjetja zasledovala cilje glede znižanja stroškov ter poenostavitve in pohitritve postopkov. »Brezpapirno poslovanje jim enostavno ni bilo dovolj, želeli so popolno digitalno izvedbo izbranih procesov, ki jim je zagotavljala boljšo preglednost delovanja ter hitrejše in kakovostnejše ukrepanje,« je poudarila Ana Štefančič, vodja trženja in prodaje v Genis d. o. o. Uspelo jim je optimizirati (zmanjšati število korakov in udeležencev!), avtomatizirati in standardizirati procese, ki so se prej vlekli tudi po več tednov.

Učinki so bili večplastni. Ne samo, da so se zmanjšali direktni stroški in da so prihranke pri delovnem času preusmerili v naloge z dodano vrednostjo, prek izboljšanja procesov v nabavi so si lahko zagotovili boljše pogoje pri dobaviteljih. Dejansko so lahko postali bolj konkurenčni. Odlični rezultati so jih navsezadnje spodbudili k razširjanju teh pristopov še na prodajni proces, organizacijo in tehnologijo.

Nov pogled na vodenje

Vsi igralci na trgu se vedno zavedajo, da bodo preživeli le najbolj vitki, odzivni in prilagodljivi. Vendar se vitko in agilno poslovanje zelo hitro izgubi v ne vitkem vodenju, kjer se zaradi nepreglednosti nad ukrepi in izboljšavami izgublja ogromno časa in še več denarja. Nerešeni problemi ali neizvedene izboljšave predstavljajo prave tempirane bombe za rast in razvoj podjetja.

Digitalizacija vodenja je zato naslednji korak k uresničevanju dolgoročne poslovne uspešnosti. Kot pravi Štefančičeva, gre za celovito informacijsko podporo pri skupinskem sprejemanju odločitev ter delegiranju in spremljanju izvedbe tako sklepov in delovnih nalog kot tudi ukrepov – na vseh ravneh, od uprave do oddelkov. Podjetja, kot so Iskra EMECO, DS Smith, Sava, Prva kreditna zavarovalnica pa Hoteli Bernardin so z uvedbo Genisovih rešitev, kot so e-Seje, e-Sestanki, e-Ukrepi, e-OrgDok in druge dosegli hitrejše in boljše reševanje problemov ter zagotovili pravočasno izpolnjevanje vodstvenih odločitev.

e-Računi® in Pisarna® sta od leta 2001 registrirani blagovni znamki podjetja Genis d.o.o

Prijavite se na novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju na področjih delovanja podjetja, o načrtovanih aktivnostih ter dogodkih.