Weblog

5/10: istočasno sporočanje v podjetju?

V povprečju preživimo tretjino delovnega dneva v službi na delovnem mestu - in predvsem tisti, ki preždimo za računalnikom, se kaj hitro zamotimo z nešteto možnostmi, ki nam jih ponuja splet. Tokrat sem bom osredotočil na t.i. IM ali istočasno sporočanje, ki nas lahko vsak trenutek vrže iz delovnega ritma, če to dopustimo.

Že iz navade prižgemo MSN Messenger, GTalk, Skype ali katerega izmed drugih programov, ki nam omogoča takojšni stik s prijatelji, kolegi, družino, znanci, itd. To ne počnejo samo mladi zaposleni, temveč vedno več tudi starejši, ki so radi v stiku z otroci, vnuki.


Priznam! Tudi sam sem počel točno to kar nekaj let, dokler se nisem bolj za hec kot zares štopal, koliko časa dnevno "potrošim" s pogovori, ki nimajo nobenega smisla. Ne samo to, še analiziral sem, kolikokrat nisem opravil nalog v roku in sem zaradi čvekanja moral podaljšati delovni dan v pozne večerne ure.

Ugotovitve so pričakovane: v povprečju sem dnevno slabo uro klepetal in kar je najhujše ne v enem kosu, kar mi je vzelo še nadaljno uro; če prištejemo še obvezen skok na spletne novičke, GMail, Facebook in branje RSS virov je končni rezultat katastrofalen.

Z zvrhano mero trme in samodiscipline sem to grdo razvado osebnega istočasnega sporočanja pri sebi izkoreninil. Od začetka letošnjega leta tako učinkovitejše opravljam naloge in uporabljam samo še Lotus Sametime za hitrejše reševanje službenih zadev... pa tudi na druge teme zanese debato.

Kakšni so smiselni ukrepi za vaše podjetje?
  • v praksi uveljavite prepoved (ali za začetek) omejitev uporabe programov za istočasno sporočanje
  • dopustite izjeme, saj nekateri uporabljajo ta način komunikacije za dostop do naročnikov, strank
  • izkoristite to željo zaposlenih za komuniciranje in uvedite poslovno istočasno sporočanje (Sametime)
  • integrirajte to funkcionalnost v vse ključne aplikacije (dostop do vseh od povsod - kontekstualno)

Koliko časa pa vi vsakodnevno zapravite na istočasnem sporočanju v službi?

Naslednjič: Mislite, da niste odvisni od brskanja po spletu. Ali ste se kdaj merili, koliko časa dnevno porabite na določenih spletnih straneh?
Author: Janko Categories:  Tehnologija  

Comments made

Zveni kt topshop reklama.:) Mja, sicer pa itak IM požre ceu kup časa in pozornosti ... predvsem slednje je jeba, ker potem za eno nalogo porabš veliko več časa. Multitasking v resnici pobere precej več časa, kot če bi monotaskal in po vrsti izvajal naloge.

In ja, odvisna sem od brskanja na spletu, tako da komej čakam naslednji post! ;)

6.10.2008 0:46:52 email website

Vem, ravno to sem želel doseči s tem zapisom. Se mi pa pozna, da sem "zarjavel" pri sestavljanju tekstov in se še lovim.

Več- vs. eno-opravilnost zasluži kar svoj blog zapis.

6.10.2008 9:48:02 email website

Add comment

:

:
:
:
: