12/2: Kresnička = Bodi viden

bodi_viden.jpg"Nesreča nikoli ne počiva" je nič kolikokrat izrabljena fraza, ki pa na žalost še kako drži. Ta zgodba nima tragičnega konca, a človek ne pomisli na nevarnosti, ki mu pretijo. Tudi, če ob cesti prehodi samo nekaj korakov v temi brez kresničke.

Do starih staršev se ponavadi sprehodim kar čez travnik. Ker pa je vse razmočeno in sem v nedeljo s čevljev praskal blato, sem tokrat ubral daljšo pot naokoli ob cesti. Odsek regionalne ceste, ki ga ponavadi prehodim, je dobro osvetljen, dolg okoli 50 metrov... verjetno še manj. Ponoči običajno svetim in maham z mobitelom, ker kresničke nimam. Tokrat pa sva bila v naglici in sva stopicala ob robu - po travi.

Že doseževa znamenje, kjer se zavije levo in se pot nadaljuje po vaški poti. V tistem trenutku pa eno izmed vozil v kolini vklopi vse štiri smerniki in se prične zaustavljati. "Aha! Že spet se je ed'n zgubu in rabi pomoč...", si mislim. A kaj kmalu opazim, da na pokrovu avta piše "POLICIJA", in skozi možgane švigne: "Em... te dva se pa zihr nista zgubila, ane =)"

Prijazen uniformiran policist z odsevnim jopičem me lepo pozdravi in me povpraša: "Kje pa imate kresničko?". "Nimam," mu rečem in si takoj želi podrobno ogledat moj osebni dokument, ki pa ga nisem imel sabo, saj sem bil na poti k starim staršem. Seveda mu s prstom pokažem na domačo hišo in s to kretnjo zbijem Barbari pladenj iz rok, tako da na tla pade štrud'l... in zabava se prične.

Barbara se nekaj jezi, policist se počasi previdno nagne skozi okno in pogleda na tla. Vmes mu še vedno razlagam, kje sem doma in kam sva namenjena. Očitno sva se mu z nerganjem in ubogim štrudlom sredi ceste malo zasmilila, ker naju je vprašal samo za ime in priimek. To zapisal na papir z ostalimi kracarijami ter naju "spustil" s samo opozorilom. Sreča pa taka!

Vem, da nisem ravnal pravilno in sem ogrožal lastno varnost. Čeprav nisem dobil kazni, bom od današnjega dne naprej ponoči bolj pazljiv in predvsem VIDEN! Ironično je, da sem nekaj mesecev nazaj staršema svetoval, naj vzameta sabo odsevne jopiče, ko sta šla na sprehod že bolj proti večeru. Na lastno varnost pa prevečkrat pozabim. Dobra izkušnja in od danes naprej ponoči vedno svetim. Pa tudi, če se sprehodim samo nekaj metrov ob cesti.

Sliko sem našel s stricom Google-om na spletnem mestu občine Zagorje. Še za vse tiste, ki ste brez kresničke in bi jo radi kupili, skok na drug blog - "Kje kupiti kresničko"
Author: Janko Categories:  Aktualno  Splosno