30/11: človek - statistični genij pt.1

Iz lastnih izkušenj trdim, da branje knjige ali člankov zahteva nek minimalen nivo koncentracije, ki pa ga, kot bi mignil, ne da bi se zavedali, izgubimo. Verjetno ravno zato, ker možgani delujejo na osnovi asociacij in v trenutku povežejo kup besed z dogodkom iz preteklosti - kljub nemotenem nadaljevanju branja pa začnemo razmišljati o čisto tretjih zadevah... in šele po slabih 10 sekundah se zavemo, da so nam misli zajadrale daleč daleč proč.

Zgoraj opisani pojav se mi pojavlja pogosteje takrat, ko se mi nagrmadi veliko skrbi ali pa ob preutrujenosti (v ekstremnih primerih tudi nezavedno zaspim in živo sanjam stvari, ki sem jih še prej bral ali pa samo razmišljal). Če pa mi le uspe osredotočeno branje, pa si iz teksta zapomnim marsikateri zanimiv podatek:

Tokrat sem zasledil zanimivo zgodbo naše nezmožnosti obdelave oz. bolje rečeno precentive statističnih podatkov. V sodnem procesu proti domnevnemu morilcu svoje žene je zagovornik obtoženega podal ta podatek: "Statistika pravi, da samo eden izmed 1.000 mož, ki pretepajo žene, na koncu tudi ubije ženo." Na prvi pogled je ta verjetno majhna in gre na roko obrambi, a občutek žal vara.

Umor žene je veliko redkejši dogodek kot pretepanje in zato je podatke potrebno pogledati z drugega zornega kota - če za vzorec vzamemo tisto majhno skupino žena, ki so bile tepene in jih je nekdo ubil, je zelo velika verjetnost, da je morilec hkrati tudi njihov življenjski partner. Sklepamo lahko, da si (kot pri mnogih stvareh) lahko s pametnim pogledom prikrojimo dejansko stanje...
Author: Janko Štefančič Categories:  Blodnje