Domača stran podjetja Genis d.o.o.
  Domov e-Poslovanje Mobilno poslovanje e-Uprava Storitve Tehnologije Aktualno O podjetju
Aktualno
Vsi
Dogodki
Sporočila za javnost
Novice
Clanki
Izkušnje
domov >  Aktualno >  Novice

Premagana še zadnja ovira za e-poslovanje
14. 07. 2014 18:42:39

Novela ZVDAGA-A, ki prihaja v veljavo 22. 7. 2014 odpravlja številne pomanjkljivosti obstoječega arhivskega zakona ter poenostavlja e-poslovanje z informacijskimi rešitvami za obvladovanje prejetih in izdanih računov e-Računi® in i-Računi.

Novela ZVDAGA-A odpravlja obveznost pripravljanja in potrjevanja notranjih pravil za podjetja ter obveznost potrjevanja notranjih pravil za državne organe. Hkrati racionalizira postopke preverjanja skladnosti strojne opreme in storitev hrambe gradiva z zahtevami zakona ter omogoča lastno varstvo arhivskega gradiva za javnopravne osebe. »Novela arhivske zakonodaje bo zagotovo spodbudila procese elektronskega poslovanja in širše uporabe dokumentarnega gradiva v digitalni obliki v celotni družbi,« je prepričan Janko Štefančič, direktor podjetja Genis.

Najpomembnejša sprememba, ki jo prinaša novela je ta, da podjetjem in drugim organizacijam zasebnega sektorja prepušča, da se avtonomno, brez vmešavanja države, odločijo o načinu hrambe digitalnih dokumentov, s katerimi upravljajo, s tem pa tudi o izbiri rešitev in tehnologij elektronskega poslovanja. »Z novelo se je dokončno potrdilo, da lahko uporabniki brez kakršnih koli težav elektronsko poslujejo z rešitvami, kot sta Genis e-Računi® ter Genis i-Računi, za obvladovanje prejetih oziroma izdanih računov,« je še povedal Štefančič. Novela ZVDAGA-A namreč ubira enak pristop kot predpisi Evropske unije o elektronskih računih in nacionalni davčni zakonodaji (npr. ZDDV-1), ki izbiro tehnologije in določitev načina zagotovitve pristnosti izvora, celovitosti vsebine in čitljivosti elektronskega računa in pripadajočih dokumentov v digitalni obliki prepuščajo davčnim zavezancem.

Posledično gre pričakovati, da bo temeljna pravna podlaga odločitev o načinu zagotavljanja pravnoveljavnega pošiljanja in hrambe digitalnih dokumentov ponovno postal Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP) oziroma prihajajoča Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o elektronski identifikaciji in skrbniških storitvah za elektronske transakcije na notranjem trgu, ki bo nadomestila ZEPEP v delu, ki ureja elektronske podpise ter veljavnost elektronsko podpisanih dokumentov.
 
Informacijske rešitve
e-Pisarna®
Prilagodljivo upravljanje delovnih tokov
e-Računi®

e-Naročila
e-Pogodbe
e-Seje / e-Sestanki
e-OrgDok
e-Ukrepi
e-Potni nalogi
e-TehDok®
e-Panel
e-Uprava
Javni registri
Sodobno delovno mesto
Potovalni dokumenti
Podpora odločanju
Interoperabilnost
Storitve
Razvoj programske opreme
Sistemske storitve
i-Računi
SimplDox
Tehnologije
Oracle Gold Partner
IBM Silver Partner
Microsoft Certified Partner
O podjetju
O nas
Kje smo
Nagovor
Partnerstva
Zgodovina
Partnerji Zaposleni   Kontakt Prijava na Genis novičnik Politika o varstvu osebnih podatkov Pravno obvestilo Piškotki Blagovne znamke